Planimetria
Maciek: W trójkącie ABC dane są długości boków: AB=8 cm, AC=10 cm, BC=12 cm. Z punktu O, który jest
środkiem boku BC, zakreślono okrąg o promieniu OB przecinający bok AB w punkcie D i bok AC w
punkcie E. Oblicz długości boków DB i EC.
21 lis 21:48
Mila:

Podpowiedź:
1)
oblicz cos β z tw. cosinusów w ΔABC
2) ΔCDB −Δprostokątny −
3) oblicz x korzystając z wartości cosβ
dalej próbuj sam
21 lis 22:58
Eta:
2 sposób
| | 12+10+8 | |
pole ABC ze wzoru Herona p= |
| = 15 |
| | 2 | |
P(ABC) =
√p(p−12)(p−10)(p−8)= ............ =15
√7
| | 1 | |
P(ABC)= |
| h*10 ⇒ h=.... |
| | 2 | |
i dwa razy z tw. Pitagorasa
w ΔDBC i w ΔEBC
y=
√122−w2=... x=
√122−h2=....
22 lis 00:11
Mila:
Do wyboru , do koloru
22 lis 00:15
Eta:
A zainteresowania ...... brak
22 lis 00:17
Maciek: Dzięki za pomoc, już mi wyszło. Tak z ciekawości: jak zrobić to zadanie mając materiał tylko z
gimnazjum? Było ono kilkanaście lat temu w konkursie dla gimnazjów w województwie
kujawsko−pomorskim.
22 lis 17:08
Mila:
W sposobie Ety masz wiadomości z GM.
22 lis 17:59
Czarek: Wzór Herona w gimnazjum? Cyba później wprowadzali...
22 lis 19:22