Funkcja wykładnicza
the foxi:
Dla jakich argumentów funkcja f przyjmuje wartości większe od 1?
f(x)=(1−2
x)(1+2
x+2)
Zacząłem, oczywiście, (1−2
x)(1+2
x+2)>1, po czym uznałem, że najlepiej wymnożyć wszystko i
dostałem
2
x+2−2
x−2
2x+2>0
Co zrobić w tym momencie?
Proszę o jakąkolwiek pomoc.
21 lis 21:47
iteRacj@:
to pomoże : )
2x+2−2x−22x+2 = 4*2x−2x−22x+2 = 3*2x−22x+2 = 3*2x−4*22x
21 lis 21:52
the foxi: Mógłbym prosić o kolejną podpowiedź? Kombinuję z tym 22x, ale nic nie wychodzi... :x
21 lis 22:01
iteRacj@:
3*2x−4*22x>0
2x(3*−4*2x)>0
2x przyjmuje tylko wartości dodatnie
więc 3*−4*2x>0
21 lis 22:04
the foxi: 4*2
x<3
2
x+2<3
2
x+2<2
log23
x+2<log
23
x<log
23−2
x<log
23−log
2(2
2)
x<log
23−log
24
uff, ciężko ale udało się dojść do wyniku.
Dziękuję!
21 lis 22:12
the foxi:
21 lis 22:12
iteRacj@:
tak będzie trochę krócej:
4*2
x< 3
logarytmuje stronami logarytmem o podstawie 2,
2>1 więc nie zmieniam zwrotu nierówności
21 lis 22:18
the foxi:
Faktycznie, szybciej.
Jeszcze raz dziękuję!
21 lis 22:25
iteRacj@:
: )
21 lis 22:27