Funkcja kwadratowa. Wyznacz wspolczynniki a, b, c.
kropecka.91: Czesc . : ) Mam zadanie: dana jest funkcja f(x) = ax2 + bx + c. Do wykresu tej funkcji nalezy
pkt A= (−1 ; −13 ), a jej wartosc najwieksza jest rowna 2 dla x=4. Wyznacz wspolczynniki abc .
Prosilabym o pomoc, bo obliczylam tylko wspolczynnik a i dlatej nie wiem co robic.
31 sty 18:53
kropecka.91: Pomoze ktos?
31 sty 18:56
Spike: Chwila
31 sty 18:57
kropecka.91: Ok
31 sty 19:00
Spike:
Zacznę od stworzenia układu równań w oparciu o te punkty
A(−1,−13)
B(4, 2)
−13=a−b+c
2=4a+2b+c
Napisałaś ogólny wzór postaci funkcji kwadratowej
y=ax
2+bx+c
Mamy takie punkty
(−1, −13) i (4, 2) (ten drugi nawias wiesz skąd? Musisz tutaj zauważyć, że nie mamy określonej
żadnej dziedziny funkcji, więc z tego wynika, że funkcja będzie miała albo wartość największą
i brak wartości najmniejszej ( ramiona idą do dołu, wsp a<0) albo wartość najmniejszą i brak
największej ( ramiona do góry, a>0)... to był cały haczyk zadania)
Drugi nawias określa wartość największą, a co za tym idzie wsp. wierzchołka funkcji ( narysuj
sobie jakąś przykładową na papierze (a<0) i zobacz gdzie będzie wart. największa)
Więc
Położenie wierzchołka (x, y) określa się wzorami
Podstawiasz
8a=−b
b=−8a
W tym momencie mogłabyś już podstawić to do układu równań. Zostałaby Ci tylko niewiadoma a i c.
−13=a−b+c
2=4a+2b+c
−13=a−(−8a)+c
2=4a+2(−8a)+c
−13=9a+c
2=−12a+c
Z tym dasz już sobie chyba radę?
31 sty 19:10
Spike:
Zacznę od stworzenia układu równań w oparciu o te punkty
A(−1,−13)
B(4, 2)
−13=a−b+c
2=4a+2b+c
Napisałaś ogólny wzór postaci funkcji kwadratowej
y=ax
2+bx+c
Mamy takie punkty
(−1, −13) i (4, 2) (ten drugi nawias wiesz skąd? Musisz tutaj zauważyć, że nie mamy określonej
żadnej dziedziny funkcji, więc z tego wynika, że funkcja będzie miała albo wartość największą
i brak wartości najmniejszej ( ramiona idą do dołu, wsp a<0) albo wartość najmniejszą i brak
największej ( ramiona do góry, a>0)... to był cały haczyk zadania)
Drugi nawias określa wartość największą, a co za tym idzie wsp. wierzchołka funkcji ( narysuj
sobie jakąś przykładową na papierze (a<0) i zobacz gdzie będzie wart. największa)
Więc
Położenie wierzchołka (x, y) określa się wzorami
Podstawiasz
8a=−b
b=−8a
W tym momencie mogłabyś już podstawić to do układu równań. Zostałaby Ci tylko niewiadoma a i c.
−13=a−b+c
2=4a+2b+c
−13=a−(−8a)+c
2=4a+2(−8a)+c
−13=9a+c
2=−12a+c
Z tym dasz już sobie chyba radę?
31 sty 19:11
Spike: Cholera bierze mnie już z tym dublowaniem postu
31 sty 19:12
kropecka.91: Ok, dzieki za pomoc! : O Kosmos normalnie . : D
31 sty 19:15
kropecka.91: Pewnie, ze dam : ) Ja zaczelam to robic wlasnie innym sposobem i stanelam w miejscu hehe . : |
31 sty 19:16
ja: 47668
29 mar 22:29
Paula: Ale kaszana, mam to teraz w liceum
11 wrz 18:30
izak: W(X)=x2−3x2−1
5 kwi 14:38
Mila: f(x) = ax
2 + bx + c.
A= (−1 ; −13 )
p=4, q=2 współrzędne wierzchołka paraboli, która jest skierowana ramionami w dół⇔a<0
f(x)=a(x−p)
2+q postać kanoniczna
f(x)=a(x−4)
2+2 i A∊do wykresu funkcji
−13=a*(−1−4)
2+2
−13=a*25+2
25a=−15
| | −3 | | −3 | |
f(x)= |
| (x−4)2+2= |
| (x2−8x+16)+2 |
| | 5 | | 5 | |
| | −3 | | 24 | | 48 | |
f(x)= |
| x2+ |
| x− |
| +2 |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
dokończ
5 kwi 15:15