iloczyn wektorowy
ja: czy ktoś mógłby udowodnić mi wzór na iloczyn wektorowy ? chodzi mi tutaj o ten wzór z
wyznacznika
21 lis 20:38
jc: Jaką masz definicję iloczynu wektorowego?
21 lis 20:47
ja: ze iloczyn wektorowy dwoch wektorow a i b jest wektor cnktóry spelnia warunki
1. wektor c jest prostopadly do wektora a i wektora b
2.|wektor c|=|wektor a|*|wektor b| *sinα
3.orientacja tych wektorow jest zgodna z orientacja ukladu wsporzednych
21 lis 21:17
ja: jest wektorem c, który *
21 lis 21:23
jc: Oznaczenia. |u,v,w| = wyznacznik z macierzy o kolumnach u,v,w.
u*v = iloczyn skalarny u, v. |v| = √v*v
−−−−
c jest (jedynym) takim wektorem, że dla każdego v zachodzi równość c*v = |v,a,b|.
c*a = |a,a,b| =0
c*b = |b,a,b| =0
Pierwszy warunek spełniony.
c*c= |c,a,b| = objętość równoległościanu = |c| |a| |b| sin γ, γ = kąt pomiędzy a i b
|c| = |a| |b| sin γ
Drugi warunek spełniony.
Jeśli c≠0, to
|c,a,b| = c*c > 0, a więc jest spełniony trzeci warunek.
21 lis 21:45
Jaa: Dzięki wielkie za pomoc
22 lis 15:58