tw. bezouta
dobry nick: wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w przez:
x
2 − 3x + 2, jeżeli reszta z dzielenia wielomianu w przez dwumian x−1 wynosi −1,
a przed dwumian x−2 wynosi 3.
nie ogarniam tego xd gdyby ktoś wytłumaczył − byłbym wdzięczny
21 lis 20:02
Janek191:
(x −1)*( x − 2) = x2 − 3 x + 2
W(x) = V(x)*(x2 −3 x + 2) + ax + b
W(x) = V(x)*(x − 1)*(x −2) + a x + b
więc
W(1) = a + b = − 1 ⇒ b = −a − 1
W( 2) = 2 a + b = 3
zatem
2 a − a − 1 = 3
a = 4
b = − 5
R(x) = 4 x − 5
===========
21 lis 20:16