Rozwiąż nierówność
Spoki: Rozwiąż nierówność:
a) |2logx|/logx ≤ |2x−3|−4
b) 4log4(9−x2) ≥ √3log3x2+3
21 lis 19:17
Janek191:
| | 2 I log x I | |
a) |
| ≤ I 2 x − 3 I − 4 x > 0 |
| | log x | |
Dla x ∊ ( 0, 1)
L = − 2
Dla x > 1 jest L = 2
21 lis 19:34
Janek191:
b) √3log3 x2 + 3 = 30,5 log3 x2 +3= 3log3 x+ 3 = x + 3 i x ≠ 0
4log4 ( 9 − x2) = 9 − x2 i 9 − x2 > 0 ⇔ x ∊ ( − 3, 3)
Mamy
9 − x2 ≥ x + 3
− x2 − x + 6 ≥ 0
x2 + x − 6 ≤ 0
( x + 3)*(x − 2) ≤ 0
x ∊ < − 3, 2 >
Uwzględniając dziedzinę mamy
x ∊ ( − 3 , 2 > \ { 0}
==================
21 lis 19:44
Spoki: 1. Dlaczego x>0 ?
2. Czy dalej mam rozdzielić nierówność na 2 przypadki i liczyć raz z −2 a drugi z 2 po lewej
stronie (prawa strona bez zmian), tak jakby to była normalna nierówność z jedną wartością
bezwzględną?
Czyli
1.−2 ≤ I 2 x − 3 I − 4
2. 2 ≤ I 2 x − 3 I − 4
I potem iloczyn rozwiązań będzie odpowiedzią ?
21 lis 19:44
Janek191:
Funkcja log x jest określona dla x > 0
21 lis 19:53