Losowanie 2 kart- Prawdopodobieństwo
Jerry: Witam,proszę o pomoc z poniższym zadankiem − od razu zaznaczę,że jestem zielony z tego tematu

Z talii liczącej 52 karty losujemy po kolei dwie karty. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
wylosowana po raz drugi karta nie jest asem? Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosowane
karty są figurami (asem, królem, damą lub waletem)?
21 lis 18:52
kochanus_niepospolitus:
| | 48 | | 47 | | 4 | | 48 | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 52 | | 51 | | 52 | | 51 | |
czyli:
losujemy 'nie asa' * losujemy 'nie asa' + losujemy asa * losujemy 'nie asa'
21 lis 18:57
kochanus_niepospolitus:
spróbuj sam (analogicznie) zrobić z tym, że jest asem, królem damą lub waletem
PS. As raczej nie uchodzi za 'figurę'
21 lis 18:58
Jerry: Hmmm czyli mamy 4 asy, 4 K , 4 D i 4 W = Łącznie 16 opcji
Czyli wg mnie powinno być
1652 +
1551 =
20221 
?
21 lis 19:09
Czarek: W zadaniu nie ma nic ze pierwsza nie moze byc asem
21 lis 19:43
Czarek: Przepraszam masz rację źle zrozumiałem równanie
21 lis 19:44
Czarek: | 16 | | 15 | | 816+780 | | 1596 | | 133 | |
| + |
| = |
| = |
| = |
| |
| 52 | | 51 | | 2652 | | 2652 | | 221 | |
21 lis 19:56
kochanus_niepospolitus:
| 16 | | 15 | | (52−16) | | 16 | |
| * |
| + |
| * |
| |
| 52 | | 51 | | 52 | | 51 | |
czyli:
figura * figura + 'nie figura' * figura
21 lis 21:58