Trygonometria
Liczący: Jezeli tgα i α leży w 3 ćwiartce, oblicz sinα−2cosα
Jakieś pomysły? Tangens nie ma podanej wartości, a wyrażenie do obliczenia ma dać 1
21 lis 18:40
Adamm: debilizm
21 lis 18:41
Liczący: To wszystko?
21 lis 18:44
5-latek: Przeciez juz niedawno pisales to
Dostales wskazowke i widac gdzie ja miales .
21 lis 18:45
Liczący: Gdyby się wtedy udało, to bym znów nie pisał.
Uzyłem tg 5pi/4 czyli 1, wtedy sinus równa sie cosinusowi. Co dalej?
21 lis 18:46
Adamm: to nie jedyny błąd w tym zadaniu
jeśli sinα−2cosα=1 to tgα nie może być określony
21 lis 18:47
5-latek: α= 2250
sin(225o)=
cos225o= ...
policz wartosc.
Zgadzam sie z Adamem ,
Skoro to wyrazenie ma dac 1 to musisz dla kazdego kata z tego przedzialu sprawdzic czy ta
wartosc da 1
To zadanie dla komputera .
Ty tez wlacz myslenie .
21 lis 18:54
Liczący: Ze wzorów redukcyjnych wychodzi, że sinus i cosinus bedą miały wartość −√2/2, podstawiajac do
wyrażenia da to √2/2
Może ja jestem głupi albo nie rozumiem za nic trygonometrii
21 lis 19:00
5-latek: I jaki wniosek ?
21 lis 19:12
Mila:
Skąd masz to zadanie? z jakiego zbioru?
21 lis 19:12
Liczący: Matematyka, podstawy matematyki z el. matematyki wyższej, wyd. politechniki gdanskiej
Wniosek, ze nie czaje jednak trygonometrii
21 lis 19:14
Mila:
Załącz skan.
21 lis 19:19