Dziedzina
Qaz: Odnośnie dziedziny funkcji logarytmicznej

jakie będą założenia?
F(x)=log(2x−4)
f(x)=log
x+1(4−x
2)
21 lis 18:03
Qaz: Jeszce jeden przykład
F(x)=log2(5+x2)
21 lis 18:07
cyklop: log(2x−4)
D: 2x−4>0
x>2
21 lis 18:10
cyklop: logx+1(4−x2)
D: x+1>0 i x!=1 i 4−x2>0
21 lis 18:13
cyklop: != − różne
21 lis 18:13
cyklop: log2(5+x2)
D: 5+x2>0
21 lis 18:17
cyklop: Oblicz Df i mi tu pokaż.
21 lis 18:18
Qaz: Mam takie pytanie odnośnie 1 przykładu na Internecie znalazłam podobny i pani na filmiku
tłumaczyła, ze jak nie ma podstawy logarytmu to jest tam 10 i o tym wiem. Ona rozwiązała ten
przykład w ten sposób: 100 != (2x−4). To bylo jedno z założeń, dlaczego tak?
21 lis 18:28
Qaz: Dziedzina w 2 mi wyszła taka (−1 ; 0) u (o ; 2>
21 lis 18:31
Qaz: A w 3 Δ wyszła ujemna i co teraz? Czyli, ze wszystkie liczby rzeczywiste są rozwiązaniem?
21 lis 18:33
5-latek: nr 3 tak a>0 Δ<0 x∊R
Nr 1 sama patrz na definicje logarytmu i wyznaczasz
tak to logarytm dziesietny ale to nie powinna mowic Pani z filmiku tylko napewno mowil
nauczyciel
Podstawa to 10 jest >0 jest
nie rowna sie 1 ? nie bo 10≠ 1
Dalej liczba logarytmowana ma byx >0
2x−4>0 to x > napisz
21 lis 18:43
Qaz: Czyli dziedzina 1 to bedzie (2 ; +∞) ?
21 lis 19:02
cyklop: Tak.
21 lis 19:03
Qaz: Bo tak jak rozpisywała to ta pani to powinnam to zrobic w ten sposob, że log
10(2x−4)
1 założenie to 10
0 != 2x−4
1 != 2x−4
2 założenie to 2x−4>0 i tu mi wyszedł ten przedział co wcześniej napisałam.
A co by było gdyby wartość x z pierwszego założenia wchodziła w mój przedział? Czy to pierwsze
założenie jest niepotrzebne, bo w mojej książce nie ma czegoś takiego a na internecie jest
21 lis 19:07
5-latek: Nie ogladaj takich filmow
wiesz co to jest za symbol(!)
Ile wynosi x jesli x!= 0,4 ?
21 lis 19:11
Qaz: W moim zapisie chodziło mi ze to ma być różne od tam mal pisal cyklop
21 lis 19:14
21 lis 19:15
Qaz: Tu jest ten filmik jak ona to robi, i mi chodzi o to 1 założenie kiedy ja mam ja liczyć a kiedy
nie
21 lis 19:16
5-latek: (≠) masz na pasku ten symbol
21 lis 19:24
5-latek: Akuratnie tam byl logarytm przy podsatwie ( e )
proszse nic nie kobinowac tylko wziac definicje logarytmu przed oczy i jecahac z niej
wezmy przyklad nr 2
wyznaczymy dziedzine
Jakie sa warunki co do podstawy logarytmu ?
Tylko odpisuj szybko bo ja dzisiaj bede krotko na forum
21 lis 19:31
Qaz: X+1>0
X+1≠1
4−x2>0
21 lis 19:51
Qaz: Df:x∊(−1;0)u(0;2>
21 lis 19:52
21 lis 19:57
5-latek:

x+1>0 to x>−1
x+1≠1 to x≠0
4−x
2>0 to x∊(−2,2)
wrzucamy to na os liczbowa
Masz prawie dobrze
Dlaczego z prawej strony 2 jest domkniete skoro jest nierownosc ostra czyli >0 a nie slaba
czyli ≥0
21 lis 20:02
Qaz: No tak miało być otwarte, mój błąd, przepraszam
21 lis 20:16
Qaz: A możesz mi wyjaśnić jeszcze założenie2 z drugiego filmiku?
21 lis 20:17
5-latek: To pod pierwiastkiem musi byc ≥0
+ zalozenie co do logarytmu
wiec napisz te zalozenia
21 lis 20:19
5-latek: C0 do logarytmu to
1−x>0
oraz log(1−x)≠0 bo nie wolno dzielic przez 0
21 lis 20:23
Qaz: Dobra juz rozumiem wszytko jak jest ułamek to wtedy robimy tak jak pani na filmiku a jak nie ma
ułamka i jest przykład taki jak mój pierwszy wtedy rozwiązujemy tak jak cyklop. Dobrze
rozumiem?
21 lis 20:41
5-latek: Moze byc ale tak sie nie ucz
Od razu mowie Ja filmiku nie ogladalem ale spojrzalem tylko na wzor funkcji
Do kazdej funkcji podchodzisz indywidualnie .
21 lis 20:46
Qaz: Dobrze, dziękuję ci bardzo
21 lis 20:53
5-latek: No to ramach zabawy takie funkcje i podac dla nich dziedziny
8) y=
√1+sinx
9) y= ln(x
2−x+1}
10) y= log(cos
2x)
Docen moje pisanie
21 lis 20:55
5-latek: Dobranoc
21 lis 20:56
Qaz: Jutro postaram sie je zrobić

i sie odezwę
21 lis 20:59
Qaz: 1. X≠1
X≠−1
Df:x∊ {−1;1}
2. Nie rozumiem1 fukncji tryg.
3.1≥1
X≠1
4.X
2−x+2≠0
Δ=−7
X∊R
5. X≠0. X
2−1≠0. X
2−≠0
X
1=−1. X
1=−√2
X
2=1. X
2=√2
Df:∊(−1:0)(0:1)\{—√2:√2}
22 lis 19:37
Qaz: 9. X2−x+1>0
Δ=−3
X∊R
22 lis 19:41
Qaz: Jak mi podpowiesz jak robić funkcję trygonometryczne to je zrobię
22 lis 19:41
5-latek : nr 1
D
f= R\ {−1,1}
Zastanow sie co napisalas zle
nr 2
Skorystaj ze wzoru
| | sin(α+β)+sin(α−β) | |
sinα*cosβ= |
| |
| | 2 | |
sprawdz sobie ze
| | sin2x) | | 1 | |
sinx*cosx = |
| = |
| sin(2x) |
| | 2 | | 2 | |
Policz to
Nr 3
Masz takze wyrazenie pod pierwiastkiem wiec
to cale wyrazenie pod pierwiastkiem musi byc tez ≥0
nr 4 Ok nr 5 zle (zastanow sie dlaczego
22 lis 19:55
Qaz: Nie mam pojęcia dlaczego 5 jest źle
22 lis 22:33
Qaz: A w tym pierwszym miało być bez znaku \ tak?
22 lis 22:36
Qaz: Albo w 1 powinno być Df;x∊(−∞;−1)u(1;+∞) lub df;x∊R\{−1:1}
22 lis 22:45
Qaz: Albo w 1 powinno być Df;x∊(−∞;−1)u(1;+∞) lub df;x∊R\{−1:1}
22 lis 22:45
5-latek: W nr 5
Do dziedziny tej funkcji naleza wszystkie liczby rzeczywiste oprocz x=0 x=1 x=−1 x= √2
x=−√2
Zapisz to
24 lis 19:11