prawdopodobienstwo
Maciek: W pierwszej urnie jest 5 kul czerwonych, 3 kule zielone i 2 kule niebieskie, a w drugiej urnie
jest 6 kul czerwonych, 2 zielone i 2 niebieskie. Do trzeciej urny początkowo pustej wkładamy
losowo po jednej kuli z każdej z dwóch pierwszych urn. Jakie jest prawdopodobieństwo
wylosowania
z trzeciej urny kuli zielonej, jeśli wiadomo, że w urnie tej znajdują się kule różnych
kolorów.
21 lis 17:59
kochanus_niepospolitus:
Mamy tutaj prawdopodobieństwo WARUNKOWE:
Można to rozłożyć na wszystkie poszczególne sytuacje i później wyniki cząstkowe dodać do
siebie:
A −−− zdarzenie takie, że w trzeciej urnie znalazły się kule różnych kolorów
1) Do trzeciej urny włożono czerwoną i zieloną:
| | 5 | | 3 | | 2 | | 6 | | 27 | |
P(A1) = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 100 | |
2) Do trzeciej urny włożono czerwoną i niebieską:
| | 5 | | 2 | | 2 | | 6 | | 22 | |
P(A2) = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 100 | |
3) Do trzeciej urny włożono zieloną i niebieską:
| | 3 | | 2 | | 2 | | 2 | | 10 | |
P(A3) = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 100 | |
| | 59 | |
P(A) = P(A1)+P(A2)+P(A3) = |
| |
| | 100 | |
B −−− zdarzenie takie, że wylosowano kulę zieloną
| | 1 | | 37 | |
P(A∩B) = (P(A1) + P(A3))* |
| = |
| |
| | 2 | | 200 | |
| | P(A∩B) | | 37 | |
P(B|A) = |
| = |
| |
| | P(A) | | 118 | |
21 lis 18:36
Maciek: na pewno?
21 lis 19:00
Maciek: A TO?
W pierwszej urnie jest 5 kul czerwonych, 3 kule zielone i 2 kule niebieskie, a w drugiej urnie
jest 6 kul czerwonych, 2 zielone i 2 niebieskie. Do trzeciej urny początkowo pustej wkładamy
losowo po jednej kuli z każdej z dwóch pierwszych urn. Jakie jest prawdopodobieństwo
wylosowania
z trzeciej urny kuli zielonej, jeśli wiadomo, że w urnie tej znajdują się kule jednego
koloru?
21 lis 20:26
Blee:
A to nic robisz analogicznie do poprzedniego
21 lis 21:12
Pytający:
Błąd przy spisywaniu:
P(A1)=5/10*2/10+3/10*6/10=28/100
...
P(A)=60/100=3/5
P(A∩B)=38/200=19/100
P(B|A)=19/60
Dla tego samego koloru:
C − zdarzenie takie, że w trzeciej urnie znalazły się kule jednego koloru
P(C)=5/10*6/10+3/10*2/10+2/10*2/10=40/100=4/10
B − zdarzenie takie, że wylosowano kulę zieloną
P(B∩C)=3/10*2/10=6/100=3/50
P(B|C)=(3/50)/(4/10)=3/20
21 lis 21:17
Czarek: P(B) do urny trafiają 2 różne kule
P(B
1) CZERWONA I ZIELONA
| | 5 | | 2 | | 3 | | 6 | | 28 | |
( |
| * |
| + |
| * |
| )= |
| |
| | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 100 | |
P(B
2) ZIELONA I NIEBIESKA
| | 3 | | 2 | | 2 | | 2 | | 1 | |
( |
| * |
| + |
| * |
| )= |
| |
| | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | |
P(B
3) CZERWONA I NIEBIESKA
| | 5 | | 2 | | 6 | | 2 | | 22 | |
( |
| * |
| + |
| * |
| )= |
| |
| | 10 | | 10 | | 10 | | 10 | | 100 | |
| | 28 | | 1 | | 22 | | 6 | |
P(B)=P(B1)+P(B2)+P(B3)= |
| + |
| + |
| = |
| |
| | 100 | | 10 | | 100 | | 10 | |
P(A∩B) WYLOSOWANO ZIELONA Z 3 URNY
| | 1 | | 1 | | 28 | | 1 | | 1 | | 38 | | 19 | |
P(A∩B)= |
| *(P(B1)+P(B2))= |
| *( |
| + |
| )= |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 100 | | 10 | | 2 | | 100 | | 100 | |
| | P(A∩B) | | | | 19 | | 10 | | 19 | |
P(A|B)= |
| = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | P(B) | | | | 100 | | 6 | | 60 | |
21 lis 21:20