indukcja
Tomasz: Metodą indukcji matematycznej udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej n.
93n+1−33n+1−6
jest podzielne przez 13.
21 lis 17:50
kochanus_niepospolitus:
1) n = 1
94 − 34 − 6 = 6474 = 13*498
2) n = k
93k+1−33k+1−6 = 13j
oznaczmy: x = 33k+1 ; wtedy mamy x2 − x − 6 = 13j
3) n = k+1
93(k+1)+1−33(k+1)+1−6 = 93*93k+1 − 33*33k+1 − 6 =
= (728 + 1)*93k+1 − (26 + 1)*33k+1 − 6 = // z (2) // =
= 728*93k+1 − 26*33k+1 + 13j =
= 728x2 − 26x + 13j =
= 728x2 − 728x + 702x + 13j =
= 728x2 − 728x − 4368 + 702x + 4368 + 13j = // z (2) //
= 728*13j + 702x + 4368 + 13j = 702x + 4368 + 729*13j = 13*(54x + 336 + 729j)
c.n.w.
21 lis 18:47
Tomasz: Dzieki
21 lis 18:59