Problem z podzieleniem wielomianu
ralf: Wykaż, że jeśli a,b,c,d są kolejnymi nieparzystymi liczbami naturalnymi, to równanie
ax
3+(b−4)x
2+cx+d=0 ma tylko jedno rozwiązanie.
Oznaczmy nasz czteromian jako W(x).
4 kolejne liczby naturalne, więc (2k+1),(2k+3),(2k+5),(2k+7), k∊N
Dlatego mamy W(x)=(2k+1)x
3+(2k−1)x
2+(2k+5)x+(2k+7), ponieważ współczynniki to liczby
nieparzyste naturalne, to na pewno dzielą się przez −1 lub 1.
W(−1)=0, lecz tutaj pojawia się problem. Próbuję podzielić wielomian ze schematu hornera lecz
coś mi nie wychodzi.
___

2k+1|2k−1|2k+5 |2k+7
−1 |2k+1| −2 |4k+10|−2k−3
Raczej widać, że coś tu nie pasuje, ponieważ wychodzi reszta, której nie powinno być. Jakieś
sugestie, porady lub podpowiedzi co jest źle?