Jaki przedział
Idk : Jaki jest przedział wartości argumentów x , gdy parabola ma tylko jedno
Miejsce zerowe ,i a= −1
21 lis 17:11
kochanus_niepospolitus:
ZW = (−∞ , 0>
Skoro parabola ma a = −1 to znaczy, że ramiona skierowane do dołu (a<0)
Skoro parabola ma jedno miejsce zerowe, to jest ono także wierzchołkiem tejże paraboli
21 lis 17:14
Idk : Czyli jesli np. Xo= 1/9 to x należy do ( −
∞; 1/9 )
21 lis 17:17
kochanus_niepospolitus:
nie ... istotne jest ywierzchołka ... a tutaj jest podane, że ywierzchołka = 0 (bo jest
tylko jedno miejsce zerowe)
21 lis 17:18