Oblicz pochodne
Stefanio1908: Czy mógłby ktoś mi pomóc z policzeniem kilku pochodnych?
a). 3sinx
b). 5tgx
c). xlog5x
d). arcsin6x
e). ex cos3x
21 lis 16:50
kochanus_niepospolitus:
a) pochodna z sinx =

b) (a
f(x))' = a
f(x) *ln a *f'(x)
c) (f*g)' = f' * g + f * g'
d) pochodna z arcsinx =

(f(g(x)) )' = f'(g(x)) * g'(x) (pochodna wnętrza)
e) (f*g)' = f' * g + f * g' (pamiętaj o pochodnej wnętrza)
21 lis 16:59
Stefanio1908: Sprawdzisz czy dobrze?

a). 3cosx
b). 5
tgx * ln5 * 1/cos
2x
c). x/(xln5) + log
5x
d). 6/
√1−x2
e). e
xcos3x − 3sin3xe
x
21 lis 17:10
kochanus_niepospolitus:
a) ok
b) ok
c) ok
d) pod pierwiastkiem 1− (6x)2
e) ok ... ale ex napisz przed sin(3x) no i stosuj nawiasy przy funkcjach trygonometrycznych,
bo było wiadomo co jest tam
21 lis 17:12
Stefanio1908: Dziękuję bardzo
21 lis 17:24