geometria
nati1: Mamy prostokat o wymiarach15mx20m.Podzielono go sciezka prostopadla do dluzszego boku na dzw
czesci tak ze jedna byla dwa razy wieksza od drugiej.Obliczpole powierzchni wiekszej czesci
woedzac ze pole sciezki stanowi 0,03 calego pola
21 lis 16:33
nati1: bardzo was prosze o pomoc
21 lis 17:24
nati1: hej hej
21 lis 18:37
Janek191:

P = 15 m *20 m = 300 m
2
300 m
2 − 0,03*300 m
2 = (300 − 9 ) m
2 = 291 m
2
| | 2 | |
Pw = |
| *291 m2 = 194 m2 |
| | 3 | |
==========================
21 lis 19:11
Czarek: y− pole powierzchni całości
x− pole powierzchni większej części
| ⎧ | x+0,5×+0,03y=y | |
| ⎩ | y=15m*20m |
|
| ⎧ | 1,5x=0,97*300m2 | |
| ⎩ | y=300m2 |
|
Pole powierzchni większej części wynosi 194m
2
21 lis 19:29
Czarek: Nie zdążyłem
21 lis 19:30