Dziedzina
Qaz: Wyznacz dziedzinę
f(x) = U{|x|sinx}U{x2+1}
21 lis 16:26
Qaz: | | |x|sinx | |
Miało być tak |
| |
| | x2+1 | |
21 lis 16:31
iteRacj@:
D =ℛ
21 lis 17:04
Qaz: Jak to rozpisać?
21 lis 18:04
cyklop: W mianowniku nie może być 0, a tu jest x2+1, a to sprzeczność bo x2=−1(kwadrat nigdy nie da
liczby ujemnej.
21 lis 18:16
iteRacj@: ∀ x∊ℛ : x2+1 >0
mianownik nie przyjmie wartości zero,
|x| jest określone dla każdej liczby rzeczywistej
sinx jest określone dla każdej liczby rzeczywistej
21 lis 18:16