Równanie 3go stopnia
Liczący: Rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych
z3−6iz2−12z+8i=0
Jakieś pomysły jak zacząć?
21 lis 15:39
kochanus_niepospolitus:
szukamy całkowitych pierwiastków:
+/− i
+/− 2i
+/− 4i
to pierwsi podejrzani.
Okazuje się, że −2i jest pierwiastkiem ... dzielimy, a później liczymy Δ (albo zauważamy wzór
skróconego mnożenia
21 lis 15:47
Adamm: z3+8i=z3−(2i)3=(z−2i)(z2+2iz−4)
−6iz2−12z=−6iz(z−2i)
z=−2i lub z2−4iz−4=0
itd.
21 lis 15:47
Mila:
Sprawdzać dzielniki liczby 8i.
w(2i)=(2i)3−6i*(2i)2−12*2i+8i=− 8i−6i*(−4)−24i+8i=0
dzielisz przez (z−2i)
1 −6i −12 8i
1 −4i − 4 0
z3−6iz2−12z+8i=(z−2i)*(z2−4iz−4)
(z−2i)*(z2−4iz−4)=0
z=2i lub Δ=0... licz dalej sam
albo zauważyć:
z3−6iz2−12z+8i=(z−2i)3
(z−2i)3=0
z=2i
21 lis 15:56
Liczący: Czy rozwiązania drugiego nawiasu(równanie kwadratowe) to 2+−2√2?
21 lis 16:26
Mila:
Nie .
Δ=0
masz pierwiastek potrójny.
z=2i
21 lis 16:39