Granica ciągu z liczbą e
dki09: Witam, mam pewien problem z taką granicą ciągu:
lim (1,000001 +
1n)
n
jako, że pierwsza liczba jest bardzo niewiele większa od 1, to wydaje mi się, że w tym
przypadku granicą powinna być liczba e, mój problem polega na tym, że nie do końca wiem jak to
udowodnić/uzasadnić
z góry dzięki za pomoc
21 lis 15:12
Adamm: granica to ∞
21 lis 15:17
kochanus_niepospolitus:
a przy okazji jakich zadań (zagadnienia) trafiłeś/−aś na to zadanie?
21 lis 15:17
dki09: generalnie, wśród zadań dotyczących granic ciągów, był dział z "nietypowymi" granicami, tam to
zadanie znalazłem.
Adamm a co do tej
∞, to skąd ją wziąłeś? bo mi to się w ogóle kupy nie trzyma
21 lis 15:26
Adamm: na przykład
an≥1,000001n
1,000001n→∞
każdy ciąg postaci qn dla q>1 dąży do ∞
21 lis 15:44
dki09: tak, ale pamiętaj o takim wzorze:
lim(1+an)n = ea
Twoje rozwiązanie w tym przypadku się nie sprawdza
21 lis 15:52
Adamm: ok, to jak będzie w porządku, panie rozumy pozjadałem?
21 lis 15:54
dki09: jeśli już przyjąć Twoją taktykę i uznać, że 1n → 0, to liczba niewiele większa od 1
podniesiona do potęgi n będzie zmierzała do 1, wynikałoby to z wykresu takiego ciągu
21 lis 16:02
Adamm: lol
21 lis 16:06
kochanus_niepospolitus:
dki09
| | 1 | |
1.00001n ≤ (1.00001 + |
| ) n zgoda  zgoda  |
| | n | |
ciąg a
n = 1.00001
n jest ciągiem ROSNĄCYM

a
n+1 − a
n = 1.00001
n*0.00001 > 0
więc nie może być zbieżny do 1 ... koniec kropka
21 lis 16:24
dki09: ok, fakt mój błąd, ale nadal nie podoba mi się koncepcja z tym, że ta granica wyjdzie ∞
21 lis 16:30
kochanus_niepospolitus:
Należy dodatkowo zauważyć, że [1.0001∞] NIE JEST symbolem niezonaczonym
stała∞ −> +∞ (jeżeli stała >1)
21 lis 16:33
kochanus_niepospolitus:
popatrz na to w ten sposób:
Załóżmy, że istnieje taka potęga 'k', że 1.0001
k > 2
Wtedy a
n > 2
n/k (gdzie k to jakaś stała) ... a chyba nie powiesz, że 2
n nie dąży do +
∞,
prawda
21 lis 16:38
kochanus_niepospolitus:
albo jak wolisz:
an = 1.00001n > n*1.00001 = bn
a ciąg bn to już chyba widać, że jest rozbieżny do +∞
21 lis 16:41
kochanus_niepospolitus:
tfu tfu tfu
an = 1.00001n > 1 + n*0.00001 = bn ... co nie zmienia samej granicy ciągu bn
21 lis 16:44