mm
Anulka: Dla jakich wartosc x wyrazenia w podanej kolejnosci tworza cieg arytmetyczny:
7+x,9+2x,11+3x

?
31 sty 18:20
Godzio:
rozwiąż :
(9+2x)2 = (7+x)(11+3x)
31 sty 18:22
Anulka: dzieki za pomoc
31 sty 18:23
Anulka: mam obliczyc delte

31 sty 18:30
Anulka: i miejsca zerowe czy coś innego

?
31 sty 18:31
Anulka: bo jezeli delte to mi wyszla 182
31 sty 18:31
stanislaw:
Δ = 0
31 sty 18:45
Anulka: to chyba cos mi sie pomyliło
31 sty 18:47
stanislaw: x = −42
x = − 2
31 sty 18:49
Godzio:
81 + 36x + 4x2 = 77 + 21x + 11x + 3x2
x2 + 4x +4 = 0
(x+2)2 = 0
x0 = −2
31 sty 18:52
stanislaw:
81 + 36x + 4x2 = 77 + 21x + 11x + 3x2
81 + 36x + 4x2 − 77 − 21x − 11x − 3x2 = 0
x2 +4x +4 = 0
31 sty 18:52
Anulka: taak mi juz wyszło dzieki
31 sty 18:57