rozwiązane zad, proszę o wytłumaczenie
mxx: Wykaż, że jeżeli liczby a,b,c są różne od 0 oraz a≠b, b≠c, c≠a, to
1/ [a(a−b)(a−c)] + 1/ [b(b−a)(b−c)] + 1/ [c(c−a)(c−b)] = 1/abc
Znalazłam na forum opis jak to rozwiązać: " (*) Zauważ, że a−b = −(b−a), podobnie a−c = −(c−a)
oraz b−c = −(c−b) Mnożę obustronnie Przez abc(a−b)(a−c)(b−c) Otrzymuję L = bc(b−c) +
ac(−1)(a−c) + ab(−1)(−1)(a−b), te "−1" biorą się z (*)"
Jednak nie rozumiem o co chodzi z tym −1. Dlaczego jest "ac(−1)(a−c)" mógłby mi ktoś powiedzieć
dlaczego nie mogę tego normlanie
pomnożyć przez abc(a−b)(b−c)(a−c) żeby wyszło bc(b−c)+ac(a−c)+ab(a−b) = .... ?