Obliczyć granicę ciągu.
Lew: Obliczyć granicę ciągu o wyrazie ogólnym:
n*[ln(2n+3)−ln(2n−1)]
21 lis 13:07
Jerzy:
| | a | |
Wskazówka: lim n→∞(1 + |
| )n = ea |
| | n | |
21 lis 13:09
Lew: Ok, już rozumiem. dzięki
21 lis 13:12
Jerzy:
Oczywiście tam przed nawiasem ma być ln !
21 lis 13:13
Lew: Chociaż nie jak ci zniknął ln?
21 lis 13:13
Jerzy:
No właśnie
21 lis 13:14
Lew: Możesz jeszcze podać wynik, żebym wiedział co musi mi wyjść
21 lis 13:15
Jerzy:
2
21 lis 13:16
Lew: Ech wyszło mi 1. Koncowa postać mi wyszła ln e. Mógłbyś końcówkę jakie potęgi co zastały
zapisać?
21 lis 13:20
Jerzy:
| | 4 | | n | | 1 | |
= limn→∞[ln(1 + |
| )2n−1]k , gdzie k = |
| → |
| |
| | 2n−1 | | 2n − 1 | | 2 | |
a teraz widzisz ?
21 lis 13:23
jc: A nie powinno być 2.
| | 3 | | 1 | |
n[ln(2n+3)−ln(2n−1)] = n ln(1+ |
| ) − n ln(1− |
| ) |
| | 2n | | 2n | |
21 lis 13:24
Jerzy:
... = (lne4)1/2 = 2
21 lis 13:26
Lew: Teraz tak. Dzięki.
21 lis 13:27
Jerzy:
| | 3 | |
Skąd przejście: 2n + 3 = 1 + |
| ? |
| | 2n | |
21 lis 13:36
jc:
ln (2n+3) − ln(2n−1) = [ln(2n+3) − ln 2n] − [ln(2n−1) − ln 2n] =
| | 3 | | 1 | |
= ln(1+ |
| ) − ln(1− |
| ) |
| | 2n | | 2n | |
21 lis 13:57