prawdopodobienstwo
Ewa: Towaru A jest dwa razy więcej niż towaru B. Srednia wadliwość towaru A wynosi 3%. Losujemy
jedna sztuke ze zmieszanego towaru towarów Ai B. Jakie jest prawdopodobieństwo ze trafimy
wadliwy towar?
21 lis 12:20
yht:
2x − towar A
x − towar B
W = 0,03*2x = 0,06x − wadliwy towar A
zakładam że cały towar B jest sprawny
Ω = 2x+x = 3x
| | W | | 0,06x | | 0,06 | |
P(W) = |
| = |
| = |
| = 0,02 = 2% |
| | Ω | | 3x | | 3 | |
Odp. Prawdopodobieństwo wadliwego towaru jest równe 2 %
21 lis 12:22