Oblicz granicę ciągu
Lew: Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym:
| | 1−14+116+...+(−1)n22n | |
1. |
| |
| | 3+13+19+...+13n | |
21 lis 12:19
Jerzy:
Policz obydwie sumy i potem granicę otrzymanego wyrażenia.
21 lis 12:20
21 lis 12:21
Lew: Jerzy a mógłbyś podać mi wynik, bo nie jestem pewien swojego. mi wyszło 815
21 lis 12:22
21 lis 12:24
Lew: 4. n√3n+1*2n*n4
21 lis 12:26
21 lis 12:26
Jerzy:
4) 4
21 lis 12:28
Lew: Jerzy, jak ci to wyszło.
21 lis 12:28
Jerzy:
Co ?
21 lis 12:28
'Leszek: W liczniku masz szereg geometryczny w ktorym a
1 = 1 q = −1/4
| | a1 | |
Wykorzystaj wzor na sume S= |
| |
| | 1−q | |
W mianowniku (oprocz 3, ) masz szereg geometryczny b
1 = 1/3 , q= 1/3
21 lis 12:30
Lew: Wszystkie te wyniki. Głównie mi chodzi o to żebym zrozumiał te przykłady. W 4 na pewno 4, w
odpowiedziach mam 6, ale może sa zle.
21 lis 12:31
Jerzy:
3) dzielisz licznik i mianownik przez 4n
21 lis 12:34
'Leszek: 4) an = n√6n*3*n4 = 6*n√3*n√n4 →6
21 lis 12:34
Jerzy:
4) = lim n√3*3n*2n*n4 = n√3*n√6n*n√n = 1*6*1 = 6
21 lis 12:37
Lew: Dzięki. 1 i 4 rozumiem, jeszcze 2 i 3 te dzielenie jak moglibysmie rozpisać.
21 lis 12:39
Jerzy:
| | 12(3/4)n + 2 | | 2 | |
3) = |
| = |
| |
| | 5(2/4)n + 16 | | 16 | |
21 lis 12:46
'Leszek: | | 5n | | (5/4)n | |
2) an = |
| = |
| →∞ |
| | 3n + 4n | | (3/4)n +1 | |
21 lis 12:48
Lew: Dlaczego pierwsza czesc zbiega do zera?
21 lis 12:48
Lew: Do czego zbiegają te ulamki do potęgi n?
21 lis 12:51
Jerzy:
(3/4)n → 0
(5/4)n → ∞
21 lis 12:53
'Leszek: lim (a/b)n = ∞ , gdy a>b,
lim (a/b)n = 0 , gdy a<b
lim (a/b)n = 1 , gdy a=b
dla n→∞
21 lis 12:54
Jerzy:
'Leszek .... 1∞ to symbol nieoznaczony.
21 lis 12:55
Lew: Ok. Wielkie dzięki, pewnie niedługo będę miał jakieś inne zadanie do zrobienia, którego sam nie
potrafię.
21 lis 12:58
'Leszek: Czesc Jerzy , ale to nie jest symbol nieoznaczony , bo to co napisalem dotyczy
ulamkow zwyklych (a/b) nie granicz dla a czy dla b , np. (5/5)n →1
21 lis 13:00
Jerzy:
No tak..pospieszyłem się
21 lis 13:01