prawdopodobienstwo
Ewa: Z talii 52 kart losujemy jedna. Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego do
zdarzenia, ze będzie to as?
21 lis 12:06
Jerzy:
Zdarzenie przeciwne: wylosowana karta nie będzie asem.
21 lis 12:07
Ewa: Wiem to ale jak zapisac matematycznie ?
21 lis 12:08
yht:
52 karty, w tym 4 asy i 48 nie−asy
| | 48 | | 12 | |
prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego = |
| = |
| |
| | 52 | | 13 | |
21 lis 12:08
yht:
Ω = 52
A = 4 (as)
A' = 52−4 = 48 (nie−as)
21 lis 12:09
Jerzy:
Dla formalności:
|Ω| = 52
|A'| = 48
21 lis 12:12
Ewa: dzięki
21 lis 12:14