punkty przegięcia
Pierozek: Obliczanie wklęsłości i wypukłości. Wynik wychodzi dobry za wyjątkiem drugiego punktu
przegięcia.
y = ln(1 + x2)
To sie zgadza z odpowiedziami:
U w przedziale (−1 ; 1)
∩ w przedziale (−∞ ; −1)∪(1 ; ∞)
pp1 w punkcie (−1 , ln2)
Za to pp2 to podobno (1 , −5)... Nie powinien być taki sam jak pp1?
Dziękuję!
21 lis 11:11
Jerzy:
Ta funkcja posiada dwa punkty przegiecia: x = −1 oraz x = 1
21 lis 11:21
kochanus_niepospolitus:
| | 2(1+x2) − 2x*2x | | 2(1 − x2) | |
y'' = |
| = |
| |
| | (1+x2)2 | | (1+x2)2 | |
punkty przegięcia dobrze wyznaczone, teraz:
y(1) = ln 2
y(−1) = ln2
ps. zauważ, że funkcja ta jest funkcją PARZYSTĄ
21 lis 11:23
Pierozek: Przepraszam, mialam na mysli wlasnie to, ze w drugim punkcie przegiecia jest ln2 zamiast −5.
Dziekuhe za odpowiedz, w takim razie w odpowiedziach jest blad.
21 lis 14:53