funkcja kwadratowa
danaa: Dana jest funkcja kwadratowa f (x)=2x
2+bx
Dla jakich wartości współczynnika b funkcja przyjmuje tylko wartości nieujemne ?
2x
2+bx≥0
2x(x+b)≥0
i dalej nie wiem jak
mam dwa miejsca zerowe
21 lis 08:58
yht:
21 lis 09:01
yht:
a = 2, b = b, c = 0
Δ = b2−4ac ≤ 0 (co najwyżej jedno miejsce zerowe)
b2−4*2*0 ≤ 0
b2 ≤ 0
b = 0
21 lis 09:02
Mac Donald: przecież pierwiastki mamy jak na dłoni
x=0, x=−b/2
ma być podwójny więc b=0
21 lis 09:47
===:
... co za bzd...
21 lis 09:55
yht:
oba rozwiązania
moje i Mac Donalda
są ok
21 lis 10:00
===:
oba powstały jak "wpustka" dla leszczy
21 lis 10:03
danaa: Dziękuję
21 lis 10:03