21 lis 00:07
jc: Odsuwasz ciężarek o x. 2Mg : (L/2) = F : x (dla małych odchyleń).
F = (4Mg/L) x
Siła działa na ciężarek o masie m.
a m = − (4Mg/L) x
a = przyspieszenie
w2 = 4Mg/(mL)
T w = 2π
T = 2π/w
21 lis 00:41
Dickens: | | 2Mg | | F | |
Dzięki, ale nie wiem jak uzyskałeś tą zależność |
| = |
| |
| | L/2 | | x | |
tak powinny wyglądać rozrysowane siły? czgo jeszcze brakuje? zdjecie:
https://imgur.com/a/WNnJg
21 lis 01:06
Dickens: ehh jakoś to zrobiłem, traktuje połowe tego układu jak wahadło matematyczne i jakosz poszło
21 lis 01:52
'Leszek: Sila naprezenia struny jest Fs = Mg , nie 2Mg , patrz lll zasada dynamiki Newtona ,
to jest niestety dosc czesty blad ! ! !
21 lis 11:44
jc:

sin α = F/2 : M ≈ x : (L/2), w przybliżeniu bo L/2 nie jest przeciwprostokątną
stąd F= 4Mx/L
21 lis 12:12
jc: Oczywiście nie M, tylko Mg.
21 lis 12:16