Proszę o pomoc
Andrzej: Granice ciągu
Sn=√n2+1 : 3√n3+1
n−>oo
21 lis 00:06
Ajtek:
1.
21 lis 00:09
Andrzej: jak do tego doszedłeś ?
21 lis 00:11
Andrzej: wynik mało istotny dla mnie
21 lis 00:11
Adamm: podziel licznik i mianownik przez n
21 lis 00:11
Ajtek:
Pomijam w zapisie pomiedzy znakami = lim
n→∞
| | √n2(1+1/n2) | |
= |
| = |
| | 3√n3(1+1/n3) | |
| n√1+1/n2 | |
| = i teraz n nam się skracają, zostaje |
| n3√1+1/n3 | |
1/n2 przy n→
∞=0
1/n3 przy n→
∞=0, zatem:
21 lis 00:20
Andrzej: Okej dziękuję bardzo. Dla was to oczywiste dla mnie jeszcze nie
21 lis 00:39
Ajtek:
Włacz myslenie bo cięzko bedzie

.
21 lis 00:40