statystyka
Leszek: (statystyka)
Na impreze przychodzi n osob (jakie to typowe dla zadan

), zostawiaja plaszcze a jak wychodza
to plaszcze
sa im rozdawane losowo, pokaz ze przewidywana liczba gosci ktorzy wyjda ze swoimi plaszczami to
1
dla kazdego naturalnego N (bez 0 oczywiscie).
Wskazowka; uzyj Bernoulli zmiennej losowej (X
i) z wartosciami 1 jesli n−ty gosc wyjdzie ze
swoim plaszczem lub 0 jezeli nie ze swoim i policz przewidywana sume X=X
1+X
2+..+X
n
20 lis 23:22
Leszek: chyba juz mam, dzieki
20 lis 23:54
Leszek: jakby ktos chcial wiedziec
E(Y)= n*p gdzie p to prawdopodobienstwo sukcesu czyli ze osoba dostala plaszcz, patrzymy tylko
jakie
jest prawdopodobienstwo ze n−ta osoba dostala, niezaleznie od tego ile juz zostalo oddanych (wg
definicji)
E(Y)=E(X1)+...+E(Xn)=1/n+...+1/n =n*1/n=1
nie jest dla mnie to jeszcze do konca sensowne bo wydaje mi sie ze nie sa to niezalezne
wydarzenia, ale na to
wychodzi powolujac sie na definicje
ale jutro pogadam z cwiczeniowcem i dopisze tutaj co mi powiedzial jesli to jest zle
20 lis 23:57