okres podstawowy funkcjui
panpepe: Witam potrzebujem, wyznaczyc okres podstawowy funkcji sin2(x) .
Kompletnie tego nie rozumiem jak szukam po googlach, wiem ze f(x+T)=f(x), ale nie potrafie tego
zastosować.
Może ktoś najłatwiejszym spsoboem to rozwiązać + powiedziec jak rozwiazywac tego typu zadania?
20 lis 22:58
kochanus_niepospolitus:
najłatwiej się rozwiązuje poprzez narysowanie wykresu, wtedy od razu widzisz jaki jest okres
danej funkcji
20 lis 23:03
panpepe: jak jest funkcja bardziej zlozona, anizeli taka pojedyncza, to nie lepiej jakims tam sposobem
obliczyc? Wiem, ze jakos tam sie podstawia okres danej funkcji, ale nie do konca to jarzę.
Bo faktycznie, potrafie narysowac i widze gdzie jest jej okresowsc, lecz bardziej mnie tutaj
interesuje sposob rachunkowy.
20 lis 23:09
Mila:
I sposób
| | 1−cos(2x) | | 1 | | 1 | |
sin2x= |
| = |
| − |
| cos(2x)⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
2π− okres zasadniczy y=cosx
T=π − okres f(x)=sin
2x
II sposób
za chwilę
20 lis 23:14
panpepe: Troche dziwny sposob. Przez to, ze jest −cos2x/2 to dzielimy T=2pi/2?
Znalazlem tutja na forum inny sposob. Nie rozumiem go kompletnie ale sprawdzilem na innych
prostych przykladach i dziala, lecz nie wiem dlaczego tak to zachodzi.
sin2x=1−cos2x/2
1−cos2(x+T)/2=1−cos2x/2 /// mnoże obustronnie *2
1−cos2x+2T=1−cos2x
1−2x+2T=1−2x+2pi
2T=2Pi
T=pi
Badź dla przykładu sin=13x
sin1/3(x+T)=sin1/3x
1/3x+1/3T=1/3x + 2pi
1/3T=2pi
T=6 PI
20 lis 23:20
panpepe: Mógłby ktoś wytłumaczyć czemu tak zachodzi?
Da sie w ogole liczyc okres podstawowy jakiejs zlozonej funkcji dajmy na to f(x)=sin2x+cos5x?
Czy tylko dla taki prostyhc jak f(x)=sin2x badz f(x) = cos5x?
20 lis 23:21
Mila:
1) przecież moje przekształcenie f(x) jest takie jak napisałeś.
[ masz tam błędny zapis wyrażenia
| | 1−cos(2x) | |
powinno być :sin2x= |
| ] |
| | 2 | |
| | 1 | |
Przesunięcie i |
| przed cos(2x) nie wpływa na zmianę okresu. |
| | 2 | |
y=cos(X) ma okres podstawowy 2π
to y=cos(2x) ma okres
2)
z definicji okresowości :
f(x+T)=f(x), T≠0 i niezależna od x .
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| cos[2*(x+T)]= |
| − |
| cos(2x)⇔ |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
cos(2x+2T)=cos(2x)
2x+2T=2x+2kπ lub 2x+2T=−2x+2kπ
2T=2kπ lub 4x+2T=2kπ nie odpowiada , T będzie zależne od x
stałą T wyznaczamy z równania:
2T=2kπ
T=kπ
T=π − okres zasadniczy
20 lis 23:44
Eta:
| | 2π | |
Okres podstawowy sin(2x) T= |
| =π |
| | 2 | |
wielokrotności to: π,
2π,3π,4π, 5π,....
| | 2π | |
okres podstawowy cos(5x) T= |
| |
| | 5 | |
| | 2π | | 4π | | 6π | | 8π | | 10π | |
wielokrotności to: |
| , |
| , |
| , |
| , |
| =2π,....... |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
Okres podstawowy f(x)=sin(2x)+cos(5x) T=
2π
20 lis 23:46
panpepe: Mila, ten Twój drugi sposob, to jest ten sposob, ktory ja napisałem, prawda?
Eta, mam rozumieć ze okresowość wyliczasz po prostu dzieląc 2pi na to co jest w nawiasie

?
Napisałaś, że okres podstawowy tego całego wyrażenia to jest 2pi? Czy jak to jest bo nie
rozumiem.
Skoro okres podstawowy sin2x = pi, a sin(5x) = 2/5pi
to pi + 2/5pi to nie bedzie okresem podstawowym tego calego wyrazenia?
20 lis 23:53
panpepe: refresh
21 lis 14:27
Mila:
Tak, ale Ty masz błędy w zapisach.
1)
y=sin(a*x) , gdzie a≠0, a− stała
To samo uzyskasz z definicji okresowości
2)
y=cos(a*x), gdzie a≠0, a− stała
21 lis 15:20
panpepe: Jak mam błędny, w którym miejscu?
21 lis 18:03
panpepe: Wiecej nawiasów dalas z teog co wdize
21 lis 18:04
Mila:
wg Twojego zapisu:
np.
cos2(x+T)/2= cos(x+T) a to jest źle.
21 lis 18:25
panpepe: cos[2*(x+T)]/2, tak powinno być, tak?
21 lis 18:45
Mila:
w (2) napisałam jak ma być:
Przeanalizuj dokładnie .
Nie wolno tak pisać:
1−cos2x+2T=1−cos2x , bo to oznacza :
2T=0
Trzeba było zapisać:
1−cos(2x+2T)=1−cos(2x) /−1
−cos(2x+2T)=−cos(2x)
cos(2x+2T)=cos(2x)
2x+2T=2x+2kπ⇔
2T=2kπ
T=kπ
dla k=1
T=π
Masz kłopoty z kolejnością wykonywania działań.
21 lis 19:05
panpepe: Dlaczego? Poza zapisem wszystko jest tak samo i jak teraz patrze jak zrzobiłaś to 2 to
identycznie bym zrobil
21 lis 19:14