Rysowanie na plaszczyznie zespolonej
SEKS INSTRUKTOR: Narysuj na płaszczyznie zespolonej
Nie wiem jak z tym ruszyć, podstawiam za z = x+yi, średnio to wygląda, nie wiem co zrobić z tym
dalej, jak wyznaczyć czesc rzeczywistą z tej liczby.
Mogę pomnozyc cala ta liczbe zespolona razy sprzezenie mianownika, ale też nie wiem co z tym
dalej.
Proszę o pomoc
20 lis 22:28
Janek191:
To jest pewnie źle zapisane ?
20 lis 22:42
SEKS INSTRUKTOR: tak, dokladnie o to chodzi
20 lis 22:46
Adamm: z≠−1
| | 1−z | | (1−z)(1+s(z)) | |
Re |
| =Re |
| =1 |
| | 1+z | | |1+z|2 | |
1 = |1+z|
2+|z|
2
i to jest...emm
nie wiem
20 lis 22:51
Adamm: a, to pewnie okrąg jest
podstaw z=x+yi
20 lis 22:51
SEKS INSTRUKTOR: podstawiłem, co dalej z tym zrobić?
20 lis 22:54
piotr: | | x2 | | y2 | |
− |
| − |
| = 1 |
| | (x+1)2+y2 | | (x+1)2+y2 | |
a to nie będzie miało rozwiązania
20 lis 22:58
Adamm: piotr, to jest na pewno źle, bo np. dla z=0 mamy rozwiązanie
20 lis 23:02
Adamm: no podstawiłeś do równania, to odczytujesz
środek i promień
20 lis 23:04
piotr: *pomyłka:
| | x2 | | y2 | | 1 | |
− |
| − |
| + |
| = 1 |
| | (x+1)2+y2 | | (x+1)2+y2 | | (x+1)2+y2 | |
a to jest okrąg:
(x+1/2)
2 + y
2 = 1/4
20 lis 23:06
piotr: zgubiłem czynnik
20 lis 23:07
Adamm: tutaj zastosowałem parę rzeczy, żeby się nie babrać w literkach, tak jak to studenci lubią
1. s(x+y)=s(x)+s(y)
2. s(x)*x=|x|2
3. Re(a*x)=a*Re(x) gdzie a∊ℛ
4. Re(x+y)=Re(x)+Re(y)
20 lis 23:08
jc: f(z)=(az+b)/(cz+d), ad≠bc.
Wydaje mi się, że obrazem prostej lub okręgu jest prosta lub okrąg.
Tu mieliśmy przeciwobraz prostej.
20 lis 23:40
Adamm: no tak!
homografia przekształca okręgi w C na okręgi w C!
22 lis 22:54