matematykaszkolna.pl
nierownosci wielomianowe Małgosia: Cześć, mam szybkie pytanie odnosnie "wężyka" w nierownosciach wielomianowych. Mianowicie, jezeli mamy zalozmy juz obliczone 3 pierwiastki wielomianu: −1,2,5, wstawimy to na oś liczbową i teraz muismy zrobić ten wężyk. Nie wiem wlasnie czy dobrze to pamietam, ze zawsze zaczymy od prawej oraz czy patrzymy na najwyższą potęgę czy jeset dodatnia czy ujemna i od tego uzalenziamy to czy wezyk zaczynamy od gory czy od dołu.
20 lis 21:55
mat: tak
20 lis 21:56
yht: dobrze pamiętasz i jeśli pierwiastki są: − nieparzystej krotności to wężyk przechodzi − parzystej krotności to wężyk się odbija
20 lis 21:57
Małgosia: Jest jakiś szybszy sposób na to czy z góry czy z dołu? Bo niekiedy tych pierwiastków może byc duzo i mozna sie pogubic w minusach.
20 lis 21:58
20 lis 22:00
Eta: rysunek 1/ (x−2)(x+1)(5−x)<0 wężyk od dołu 2 / (x−3)(x−1)(x+2))<0 wężyk od góry
20 lis 22:01
yht: czy szybszy nie wiem, na pewno jest pewniejszy masz nierówność z wielomianem w(x) po lewej i zerem po prawej w(x)>0 załóżmy że pierwiastki to −1, 2, 5 bierzesz jakąś (łatwą) liczbę większą od największego z pierwiastków np. 6 obliczasz w(6) jeśli w(6)>0 to rysujesz z prawej od góry jeśli w(6)<0 to z prawej od dołu
20 lis 22:01
Małgosia: yht, o wlasnie ten sposob mi chodzilo, moze zle napisalam, chodzilo o pewiejszy dzieki wielkie Wam!
20 lis 22:02