grupa
Kamil: Witam, jak udowodnić łączność działania w grupie
G = {x ∈ R : x > 1}
z działaniem
r1*r2=r1*r2−r1−r2+2
20 lis 21:31
Janek191:
Sprawdź:
( r1*r2)*r3 = r1*(r2*r3) ?
20 lis 21:33
Kamil: wychodzą chore równania
20 lis 21:34
jc: Kamil, popraw treść.
20 lis 21:42
Kamil: działanie jest określone że (gwiazdka po prawej stronie wzoru oznacza zwyk le mno ̇zenie, minus
oznacza zwyk le odejmo−
wanie, a plus oznacza zwyk le dodawanie liczb rzeczywistych).
20 lis 21:45
jc: I tak było w treści?
a*b=ab−a−b+2=(a−1)(b−1)+1
f: R+ →G, f(a)=a+1 zadaje izomorfizm grupy R+ z mnożeniem z G.
f(a)*f(b)=(a+1)*(b+1)= ab+1=f(ab)
Wynika stąd, że G jest grupą.
20 lis 21:56
20 lis 22:02
jc: Po prawej stronie stała kropka, którą można było pominąć.
(a*b)*c=(a−1)(b−1)(c−1)+1=a*(b*c)
20 lis 22:10
Kamil: jak to zrobiłeś przecież
(a♣b)♣c=(a*b−a−b+2)♣c
20 lis 22:14
jc: a*b = (a−1)(b−1)+1
(a*b)*c = ((a−1)(b−1)+1−1)(c−1)+1=(a−1)(b−1)(c−1)+1
20 lis 22:17
Adamm: a☺b=a*b−a−b+2=(a−1)(b−1)+1
(a☺b)☺c=((a−1)(b−1)+1)☺c=(a−1)(b−1)(c−1)+1
20 lis 22:17
Kamil: a*b−a−b+2=(a−1)(b−1)+1
jaki jest tu wzór zastosowany?
nie bardzo rozumiem jak to składacie
20 lis 22:20