równanie różniczkowe jeszcze jedno
różniczek: y'=y/x−(y/x)2
Wiem, jak to rozwiązać, jednak cały czas nie zgadza mi się wynik z odpowiedzią pomoże ktoś?
20 lis 21:13
azeta: pokaż swoje obliczenia.
20 lis 21:51
różniczek: tak, potem to podstawilem do równiania i wyszło t3=−3ln|x| +c , potem spotęgowałem i zostało
t=−ln|x| no i przy powrocie do podstawienia wychodzi kompletnie inaczej niż odp. więc coś musi
być źle
poprawna odp to podnobno y=x/(ln|x| +c)
20 lis 21:55
azeta: y=tx
y'=t'x+x
t'x+t=t−t
2
20 lis 21:58
różniczek: dzięki!
zrobiłem idiotyczny błąd przy rozdzielaniu zmiennych ^^
20 lis 22:04