równania rózniczkowe
różniczek: xy'=−2y+x
pomoże ktoś? albo mam złe odp., albo coś robię źle, bo wynik cały czas się mi nie zgadza
20 lis 21:11
różniczek: Najpierw podzieliłem przez x, potem podstawiłem t=y/x i za y' pochodną z przekształconego
podstawienia no i zatrzymałem się na dx/x=dt/(−3t+1) bo o ile dobrze zcałkowałem liczac dalej
wychodzi źle, więc pewnie zrobiłem jakiś prosty błąd, którego nie widzę
poprawny wynik to Cx2−x
20 lis 22:10
Jerzy:
A jaką masz pochodną z podstawienia ?
20 lis 22:21
różniczek: y'=t'x +t
20 lis 22:27
piotr: mi wyszło:
t(x) = C/x3 + 1/3
20 lis 22:38
różniczek: No to mi tak samo, czyli albo odp jest zła, albo obaj mamy źle ^^
20 lis 22:44