asd
Dickens: Jeżeli do bloczka przymocowane są 3 sprężyny o róznych wspołczynnikach sztywnosci
(tak jak na zdjeciu:
https://imgur.com/a/wFQGx to jak licze sztywność "sprężyny zastępczej"
według mnie tak jak byłyby połączone szeregowo − dwie pchaja + jedna ciągnie lub odwrotnie −
wtedy K
z = k
1 + k
2 + k
3 Dobrze czy się myle?
20 lis 21:05
Dickens: Bardzo prosze o odpowiedź, zależy mi bo to decyduje o sensie całego zadania.
20 lis 21:19
g: Dobrze, ale takie połączenie nazwał bym równoległym.
20 lis 21:31
Dickens: tak chodziło mi o równoległe wkradł sie błąd dziekuje
20 lis 21:33
Dickens: Pomocy, wczesniej wysłałem zapytanie na pewnym forum matematycznym do doświadczonego
użytkownika i dostałem taką wiadomość
https://imgur.com/a/MYz7u
teraz to juz nic niewiem, mam mętlik w głowie jak to w koncu bedzie?
20 lis 22:55
'Leszek: Polaczenie k
2 i k
3 − rownolegle ,wowczas k
23 = k
2 + k
3
Nastepnie jest polaczenie szeregowe :
| | k1(k2 +k3) | |
Czyli kz = |
| |
| | k1 + k2 + k3 | |
21 lis 12:05