Zbiory
Knifesh: 1. A = (−8,0>u<5,8) B=(−1,6>u(7,10)
Jakie są:
A−B
AuB
AnB
A'
B−A
2. Wyznacz zbiór rozwiązań:
(x+√2)(x−12)√5−x=0
20 lis 21:01
Janek191:
W czym problem ?
20 lis 21:03
Knifesh: Nie wiem jak wyznaczyć te zbiory
20 lis 21:04
Janek191:
| | (x2 − 16)*(2 x + 4) | |
Np. |
| = 0 x ≠ 4 |
| | x − 4 | |
| ( x − 4)*(x + 4)*(2 x + 4) | |
| = 0 |
| x − 4 | |
( x + 4)*(2 x + 4) = 0
x = − 4 lub x = − 2
===============
20 lis 21:05
Knifesh: Dziękuje a to pierwsze tego wgl nie wiem
20 lis 21:06
Janek191:
Przypomnij sobie definicję: sumy, różnicy, iloczynu zbiorów i dopełnienia zbioru.
20 lis 21:06
Knifesh: okej dzięki
20 lis 21:07
Knifesh: Mogłbyś rozwiązać mi drugie zadanie?
20 lis 21:14
Janek191:
z.1
A = ( −8, 0) ∪ < 5, 8)
B = ( − 1, 6 > ∪ ( 7, 10)
więc ( jak się nie pomyliłem )
A ∪ B = ( − 8, 10)
A \ B = ( − 8, − 1> ∪ ( 6, 7 >
A ∩ B = ( − 1, 0) ∪ < 5, 6> ∪ ( 7, 8)
B \ A = < 0, 5) ∪ < 8, 10)
A ' = ( −∞,+∞) \ A
20 lis 21:16
Knifesh: Dziękuje Bardzo a z.2?
20 lis 21:19
Janek191:
| | 2 x | | x | | x | |
Np. |
| − |
| ≤ 2 + |
| / * 12 |
| | 4 | | 3 | | 6 | |
6 x − 4 x ≤ 24 + 2 x
0 ≤ 24
x ∊ℛ
=====
Czy to było dobrze przepisane ?
20 lis 21:26
Knifesh: Tak było
20 lis 21:28
Knifesh: A mógłbyś mi wyjaśnić ostatni przykład w 2 zadaniu ?
20 lis 21:32
Knifesh: A we wcześniejszym przykładzie nie powinno zalozenie nie powinno byc x−4≠0?
20 lis 21:37
Janek191:
Masz napisane, ze x ≠ 4

20 lis 21:39
Janek191:
Mnożymy na krzyż
2*(x − 3) = 1*(2 − x)
2 x − 6 = 2 − x
2 x + x = 2 + 6
3 x = 8 / : 3
===================
20 lis 21:43
Knifesh: A przedostatnie podobnie jak to?
20 lis 21:53
Janek191:
Tam jest nierówność

Pomnóż obustronnie przez 12.
20 lis 21:56
Knifesh: Dziękuję bardzo mi pomogles
20 lis 21:57