Granica ciągu
asdf: oblicz granicę ciągu:
e√n+1/e√n
Zamieniałem na różnicę wykładników, mnożyłem przez sprzężenie ale wynik nie pokrywa sie z
odpowiedziami (1)
20 lis 20:40
asdf: Dodam, że potem granicę liczyłem tylko dla tej różnicy wykładników.
20 lis 20:41
Jerzy:
Pokaż obliczenia.
20 lis 20:43
Janek191:
| | e√n+1 | |
an = |
| = e √n+1 − √n |
| | e√n | |
| | n + 1 − n | |
lim ( √n+1 − √n) = lim |
| = 0 |
| | √n+1 + √n | |
n→
∞ n→
∞
więc
lim a
n = e
0 = 1
n→
∞
20 lis 20:44
'Leszek: | | 1 | |
lim ( √ n+1 −√n ) = lim |
| = 0 |
| | √n+1 + √n | |
e
0 = 1
20 lis 20:45
asdf: √n+1− √n * √n+1−+√n/√n+1−+√n= n+1−n/√n+1+√n
20 lis 20:46
asdf: O matko, o takiej błachostce zapomnieć.
Przecież tam jest ciągle to e a z pierwiastków wyjdzie 0.
Ale wstyd
20 lis 20:47