2 pytania z płaszczyzn zespolonych
Kamil:

2 pytania z płaszczyzn zespolonych.
1 pytanie(rysunek)
A={z∊ℂ: |z−3−2i|<|z−2+i|}
wiem jak to się rysuje tylko którą część zaznaczyć? pod linią czy nad? i dlaczego? jak łatwo
można to
w głowie poukładać aby w przyszłości wiedzieć?
2 pytanie
jak narysować
B={z∊ℂ: Im(iz)>−6 ?
20 lis 20:15
Maciek: w 1 masz kołka
20 lis 20:17
Kamil: mylisz się, napewno jest dobrze narysowane, tylko jeszcze trzeba "zakreskować" którąś z
półpłaszczyzn
20 lis 20:18
Kamil: pomógłby ktoś?
20 lis 21:07
Mila:

P=(3,2), Q=(2,−1)
| | 1 | | 4 | |
symetralna PQ: y=− |
| x+ |
| |
| | 3 | | 3 | |
A={z∊ℂ: |z−3−2i|<|z−2+i|}
sprawdzam dla jednego punktu z półpłaszczyzny
z=(0,0)
|−3−2i|<? |−2+i|
√9+4<?
√4+1 fałsz
zatem punkty nad symetralną spełniają podany warunek
20 lis 21:12
Kamil: hmm
a można tak postrzegać że zakreskowana będzie ta półpłaszczyzna na której leży punkt na który
wskazuje dziób znaku nierówności? (mam nadzieję że wiesz o co chodzi)
czyli tutaj
A={z∊ℂ: |z−3−2i|<|z−2+i|}
znak nierówności jest zwrócony dziobem do |z−3−2i| co reprezentuje P(3,2) więc kreskuję
półpłaszczyznę
na której leży punkt p.
20 lis 21:19
Mila:

Nie : ja zapominam takie zasady.
Ja sprawdzam, albo rozwiązuje podstawiając : z=x+iy
B={z∊ℂ: |z+3+2i|<|z−2+i|}
punkty leżą pod symetralną y=−5x−4
20 lis 21:32
Mila:
Może JC pokaże uproszczony sposób wyboru półpłaszczyzny.
20 lis 21:33
Kamil: dzięki, a jak zrobić zad 2 z pierwszego postu?
20 lis 21:34
Mila:
B={z∊ℂ: Im(iz)>−6}
z=x+iy, x,y∊R
i*z=xi−y
im(iz)=x
x>−6
Na prawo od prostej x=−6 ( bez prostej)
20 lis 21:48
Kamil: wielkie dzięki
20 lis 21:51