równanie w zespolonych
Kamil: https://image.ibb.co/gQc5Xm/Przechwytywanie.png
z=x+yi gdzie x,y∊R
i wychodzi mi coś takiego
2x+6−2y−2i=0
czy to znaczy że równanie jest sprzeczne? bo liczba z lewej strony nigdy nie będzie równała się
0,
gdyż zmienne x i y nie zmieniają wartości części urojonej która jest równa −2.
ktoś by przeliczył i sprawdził czy dobrze myślę?
20 lis 19:57
Adamm: sprzeczne
20 lis 20:06
Mila:
Albo tak :
2x+6−2y=2i sprzeczność, bo liczba rzeczywista nie może być równa liczbie czysto urojonej.
20 lis 21:18