matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równania różniczkowe
Karina:
Wyznaczyć rozwiązanie ogólne równania: y''+y'−12y=2x y''−9y'=x+1 Ktoś w stanie byłby mi pomóc z tymi dwoma przykładami?
20 lis 19:36
Adamm:
t
2
+t−12=0 t=3 lub t=−4 y
1
=c
1
*e
3x
+c
2
*e
−4x
y
2
=Ax+B y
2
'=A y
2
''=0 −12Ax−12B+A=2x −12A=2, −12B+A=0 A=−1/6, B=−1/72
1
y=y
1
+y
2
=c
1
*e
3x
+c
2
*e
−4x
−
(x+1/12)
6
20 lis 20:19