Proszę o pomoc, muszę zrobić to na jutro, a pustka w głowie ;(
Milena: Wykaż, że jeśli w dowolnym czworokącie ABCD dwusieczne kątów wewnętrznych wyznaczają czworokąt,
to mozna na nim opisać okrąg.
20 lis 19:25
Eta:

1/ w czworokącie ABCD : 2α+2β+2γ+2δ=360
o ⇒ α+β+γ+δ=180
o
2/ |∡x|=|∡BMC|= 180
o−(β+γ)
|∡y|=|∡AKD|= 180
−(α+δ)
to |∡x|+|∡y|= 360
−(α+β+γ+δ) = 360
o−180
o=
180o
zatem
na czworokącie KLMN da się opisać okrąg ( bo suma miar katów przeciwległych x+y=180
o)
20 lis 20:25
Milena: Dziękuję
20 lis 21:04
Eta: Na zdrowie ........
20 lis 21:05
Eta:
To teraz sama wykaż czy taka zależność zachodzi
też dla dwusiecznych kątów zewnętrznych czworokąta ABCD
20 lis 21:14
Eta:
20 lis 21:42