zespolone
Kamil: w liczbach zespolonych rozwiązać
z2+3z=0
nad 3z powinna być kreska oznaczająca sprzężenie, ale nie wiem jak na tym forum to zrobić
20 lis 18:46
Kamil: pomoże ktoś?
20 lis 19:21
Mila:
z=x+iy, x,y∊R
(x+iy)
2+3*(x−iy)=0
x
2+2xyi−y
2+3x−3y*i=0
(x
2−y
2+3x)+i*(2xy−3y)=0
(*) (x
2−y
2+3x)=0
i
(2xy−3y)=0⇔y*(2x−3)=0⇔
1) y=0 podstawiamy do (*)
x
2+3x=0⇔x*(x+3)=0⇔x=0 lub x=−3⇔
z=0 lub z=−3
lub
2)
x=0 to y=0 ⇔z=0
lub
dokończ sam
20 lis 19:23
Kamil: | | √27 | | √27 | | 3 | | √27 | | 3 | | √27 | |
y= |
| lub y=− |
| ⇔z= |
| + |
| i lub z= |
| − |
| i |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
dobrze?
20 lis 19:39
Mila:
Dobrze.
√27=3√3
20 lis 21:35