Bardzo proszę o pomoc :)
Krzysio: Obwód trapezu równoramiennego jest równy 30 cm, a odcinek łączący środki tych przekątnych
trapezu ma długość 1,5 cm. Wiedząc, że w ten trapez można wpisać okrąg oblicz:
a) długości podstaw trapezu
b) długość średnicy okręgu wpisanego w ten trapez
c) długość odcinka łączącego punkty styczności ramion z tym okręgiem.
20 lis 18:18
Eta:
Jak widzę trapez to ...

......... i rysuję
20 lis 19:18
Eta:

a,b −− długości podstaw trapezu
c−− dł. ramienia trapezu
a) z warunku wpisania okręgu w trapez :
a+b=2c ⇒ Obwód : 2a+2b=30 ⇒ a+b=15
| | a−b | |
|RQ|=|BL|= |
| = 1,5 ⇒ a−b=3 |
| | 2 | |
−−−−−−−−−−
2a=18
to
a=9 i b=6 to
c=7,5
b) z tw. Pitagorasa w ΔCBL :
4r
2= 7,5
2−1,5
2 ⇒
2r=3√6 to r=1,5
√6
| | a+b | |
c) |EF|= |
| to|EO|= 0,5|EF|= 3,75 |
| | 2 | |
i z podobieństwa trójkątów EOM i MKO z cechy(kkk)
| | x | | r | | r2 | |
|
| = |
| ⇒ x= |
| =............. = 3,6 |
| | r | | |EO| | | 3,75 | |
to szukana odległość między punktami styczności
2x=
|MN|= 7,2
20 lis 19:45
Krzysio: Jejkuuu 😍 Dziękuję bardzo
20 lis 19:54
Eta:
Na zdrowie łap...........
20 lis 19:57