kąt między niezerowymi wektorami
ruzamka: Wykaz, że przekatne czworokata ABCD sa prostopadle. Następnie oblicz pole czworokata:
A(−4,1),B(−2,3),C(−4,5),D(−6,3)
20 lis 17:52
kochanus_niepospolitus:
1)
oblicz iloczyny skalarne wektorów AB i BC oraz CB i CD
2)
skoro to prostokąt to liczysz |AB| * |BC|
20 lis 18:04
kochanus_niepospolitus:
tfu ... źle przeczytałem treść zadania
20 lis 18:10
5-latek: Dobry wieczor

Podstawa rysunek .
20 lis 18:12
ruzamka: Rysunek już narysowany. Rzeczywiście są przekatne pod kątem prostym. I co dalej ?
20 lis 18:32
ruzamka: Dobry wieczor
20 lis 18:33
ruzamka: ?
20 lis 18:55
5-latek:

Punkt S=(−4,3) ( z rysunku )
B=(−2,3)
A=(−4,1)
wektor SB oznaczmy go sobie przez p
p= [ (−2−(−4), (3−3)] = [2, 0] ]
wektor SA oznaczam q
q= [−4−(−4), 1−3]= [0 −2]
Juz po tym widzisz ze wektory p i q sa prostopadle
jesli nie to liczysz iloczyn sklarny poq
Musi wyjsc zero
Co za tym idzie ∡ASB=90
o i kąt DSC= 90
o jako weirzcholkowe
Z rysunku widzisz ze to kwadrat to policz np dlugosc boku AB i podniesc do kwadratu Koniec
zadania i nastepne bierzesz
Mysle ze masz troche lenia dzisiaj
20 lis 19:05
ruzamka: DziekiTo przez to ze matme robię w przerwach uczenia się chemii i jeszcze będę robic dużo
rzeczy. Więc ciężko z myśleniem już w tym momencie. Ale to nie zadanie domowe jak coś, także
nie robisz za mnie zadania
20 lis 19:48
5-latek: ja teraz biore granice ciagow i tez ciezko idzie
Poza tym chyba znowu bede chory bo mnie cos plecy bola

Ale nie matwimy sie i glowa do gory
20 lis 19:52
ruzamka: Ja jutro pisze próbna maturę z matmy xd
20 lis 19:53
ruzamka: Plecy Cię bolą przed przeziebieniem ?
20 lis 19:54