rownanie okregu styczne
rzut na prostą: Znajdz równania stycznych do okręgu o równaniu (x+3)2 + (y−2)2 = 9, przechodzących przez
punkt (1,1)
20 lis 16:55
rzut na prostą: up
20 lis 17:22
5-latek: Za chwile pomoge
20 lis 17:23
5-latek: samemu rysunek bo prosto
srodek okregu ma wspoirzedne S=(−3,2) i promien r=3
Pek prostych przechodzacych przez punkt A=(1,1) ma rownaanie
y−1= m(x−1)
−mx+y+m−1=0
mx−y+1−m=0 (postac ogolna
Teraz wzor na odlegosc punktu od prostej
Wiemy ze d=3 (bo odleglosc srodka okregu od prostej skoro ma byc styczna jesst rowna
promieniowi
i za x
0 i y
0 wstawaimy wspolrzedne srodka okregu
inaczej sobie zapiszse
Wylicz z tego m i wstaw do rownania
mx−y+1−m=0 i napisz te rownania stycznych
20 lis 17:50
Mila:

(x+3)
2 + (y−2)
2 = 9
S=(−3,2) r=3
P=(1,1)
1) styczna :
s: y=ax+b i P∊s⇔ 1=a+b ⇔b=1−a
y=ax+1−a⇔ax−y+1−a=0
2)
odległość S od stycznej jest równa r=3
| | |a*(−3)−1*2+1−a| | |
d(S, s)= |
| =3⇔ |
| | √a2+12 | |
|−4a−1|=3*
√a2+1⇔|4a+1|=3*
√a2+1 /
2
16a
2+8a+1=9a
2+9
| | −4−6√2 | | −4+6√2 | |
a= |
| lub a= |
| |
| | 7 | | 7 | |
napisz równania stycznych......
20 lis 18:59
5-latek: Dobry wieczor
Milu
20 lis 19:07
Mila:

Witam
20 lis 19:31