zbiory
xi: Ile elementów ma podany zbiór ?
A = {a, {a, b} , {b} , c, {{c}}}
Odp: 5 ?
Bo "a", "{a,b}", "{b}" , "c" i "{{c}}" Dobrze mysle ?
20 lis 15:39
Jerzy:
Dobrze.
20 lis 15:40
Adamm: jeśli a, b, c są różne, to ten zbiór ma
5 elementów
20 lis 15:40
xi: Nie ma znaczenia że w tym zbiorze A zawierają się jakieś inne zbiory ? Nie muszę o tym
wspominać ?
20 lis 15:40
xi: A jak rozwiązać takie równania:
a)A♠[2;∞)=(4;6)
b)(5;∞)♠A=(0;2]
gdzie ♠ to różnica symetryczna zbiorów, A♠B=(A−B)∪(B−A)
20 lis 16:08
Adamm:
(A∩(−∞;2))∪([2;∞)∩A')=(4;6)
1. x∊(4;6) ⇔ x∊(A∩(−∞;2))∪([2;∞)∩A')
teraz jeśli x∊(4;6) to x∊(−∞;2) jest nieprawdą, x∊[2;∞) jest prawdą
czyli x∊(4;6) ⇒ x∊A'
2. jeśli x∊[2;4]∪[6;∞) to x∊(A∩(−∞;2))∪([2;∞)∩A') jest nieprawdą,
x∊(−∞;2) jest nieprawdą, x∊[2;∞) jest prawdą
czyli x∊A
3. jeśli x∊(−∞;2) to x∊(A∩(−∞;2))∪([2;∞)∩A') jest nieprawdą
x∊(−∞;2) jest prawdą, x∊[2;∞) jest nieprawdą
czyli x∊A'
stąd wniosek
A=[2;4]∪[6;∞)
20 lis 16:58