Wykres
Mxx: Mogłabym prosić o rozpisanie jak narysować ten wykres? Wiem jak powinien wyglądać, bo mam go
narysowanego w odpowiedziach, ale nie umiem to tego dojść, więc byłabym wdzięczna gdyby ktoś
krok po kroku mi to rozpisał :c
f(x)= 6/(|x|−3)
20 lis 14:34
Jerzy:
| | 6 | |
A wiesz jak wyglada wykres f(x) = |
| ? |
| | x | |
20 lis 14:35
Mxx: Tak, wiem. I wiem, że −3 oznacza, że przesuwamy wykres o 3 w prawo, jednak nie wiem jak mam ten
wykres odbić, czy co z nim zrobić przez tą wartość bezwzględną
20 lis 14:43
Jerzy:
Dokładnie, to co z prawej strony osi OY , odbijamy symetrycznie wzgledem tej osi.
20 lis 14:49
Eta:
20 lis 15:38
Eta:
1/ y=6/x , x≠0
2/ Tu[3,0] otrzymasz y=6/(x−3) , x≠3
3/ Odbicie tej części zielonej po prawej stronie symetrycznie względem osi OY
i zaznacz obydwie tę po prawej i tę po odbiciu
otrzymasz y=6/(|x|−3) , x≠ 3 i x≠ −3 ( przerywane linie ( asymptoty pionowe
20 lis 15:43
Eta:
2 sposób
1/dla x≥0 y= 6/(x−3) i x≠3 ( narysuj tę część gałęzi hiperboli w I i IV ćw.
2/dla x<0 y=−6/(x+3) i x≠ −3 ( narysuj tę część gałęzi hiperboli w II i III ćw
obydwie te części z 1/ i 2/ to wykres tej funkcji y= 6/(|x|−3)
20 lis 15:51