rzut pkt na prostą sprawdzenie wyniku
rzut na prostą: rzut pkt (−3,1) na prostą 3x+2y+1=0
| | −21 | | 25 | |
Wyszło mi ( |
| , |
| ) |
| | 13 | | 13 | |
20 lis 12:52
Jerzy:
A jak liczyłeś ?
20 lis 12:56
Jerzy:
Ok.. wyglada ,że masz dobrze.
20 lis 12:57
rzut na prostą: | | −3 | | 1 | |
uff, no to tak: przekształcenie równania na to licealne, y= |
| x − |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 2 | |
znalezienie prostej prostopadłej y= |
| x +b |
| | 3 | |
wyliczenie b=3 w tym wypadku (bo pkt −3,1)
no i przyrównanie do siebie obu prostych, tj
| | −21 | | 25 | |
wyliczenie x = |
| i podstawienie by policzyć y= |
| |
| | 13 | | 13 | |
20 lis 12:59
rzut na prostą: dzięki Jerzy
20 lis 12:59
Jerzy:
Jest OK.
20 lis 13:01