Rozwiąż równanie metodą eliminacji Gaussa-Jordana
Kay: Witam

Co zrobić w przypadku, gdy podczas rozwiązywania układu równań za pomocą metody
eliminacji Gaussa−Jordana wychodzą mi w wierszu same zera oraz liczba po znaku =?
1 1 1 | 0
2 3 4 | 1
−1 −3 −5 | 2
Tak wyglądało to na samym początku, zaraz po przekształceniu z równań
x+y+z=0
2x+3y+4z=1
−x−3y−5z=2
Wyzerowałam dwie pierwsze kolumny i wyszło mi coś takiego
1 1 1 | 0
0 1 2 | 1
0 0 0 | 4
zrobiłam to sposobem z zajęć, czyli szłam tylko w dół.
Później zrobiłam to samo, ale zajęłam się od razu górą i wyszło mi tak
1 0 −1 | −1
0 1 2 | 1
0 0 0 | 4
W obu przypadkach wyszła mi ta nieszczęsna końcówka i nie wiem co z nią zrobić, ani co w ogóle
dalej robić
20 lis 12:51
jc: Jeśli nie pomyliłeś się w rachunkach, to ostatnia linia oznacza, że Twój układ równań
jest sprzeczny (nie ma rozwiązań)
x+y+z=0
2x+3y+4z=1
x+3y+5z=−2
x+y+z=0
y+2z=1
2y+4z=−2
x+y+z=0
y+2z=1
0 =−4
Nie pomyliłeś się.
20 lis 13:03
Kay: Rozumiem, dziękuję

A co w przypadku, gdy mam cztery wiersze a trzy kolumny? Lub na odwrót?
1 1 −3 | −1
0 1 0 | 2
0 0 1 | 2
0 0 4 | 4
Nie wiem co zrobić z tym ostatnim wierszem

1 2 1 1 | 1
0 0 0 −2 | −2
0 0 0 4 | 4
A tutaj nawet nie wiem co zrobić by otrzymać drugą 1, nie mówiąc o 3 i co zrobić z miejscem 4

Na początku wyglądało to tak
1 2 1 1 | 1
1 −2 1 −1 | −1
1 2 1 5 | 5
Jeszcze raz dziękuję
20 lis 13:23
jc:
1 1 −3 | −1
0 1 0 | 2
0 0 1 | 2
0 0 4 | 4
1 1 −3 | −1
0 1 0 | 2
0 0 1 | 2
0 0 0 | −4
Układ sprzeczny
−−−−−−−
1 2 1 1 | 1
0 0 0 −2 | −2
0 0 0 4 | 4
1 2 1 1 | 1
0 0 0 −2 | −2
0 0 0 0 | 0
Ostatnia linia nic nie wnosi.
Przedostatnią możesz ładniej napisać,
a potem odjąć od pierwszej linii.
1 2 1 0 | 0
0 0 0 1 | 1
20 lis 13:43
Kay: A co oznacza ta ostatnia forma?
1 2 1 0 | 0
0 0 0 1 | 1
Bo nie da się zrobić schodków. Czy to znaczy, że jest nieskończenie wiele rozwiązań?
Dziękuję za poprzednią odpowiedź
20 lis 14:02
jc:
x+2y+z=0
u=1
u=1
z, y dowolne parametry
x=−z−2y
20 lis 14:21
Kay: Nie rozumiem

Czym jest u?
Równanie wziąłeś z pierwszego wiersza, to są moje niewiadome. U to ostatnia niewiadoma?
Dlaczego z i y to dowolne parametry?
Zależy mi na w miarę jasnej odpowiedzi, dopiero weszliśmy w te działania, a ja niewiele
rozumiem

Przepraszam jeżeli zadaję za dużo pytań, ale to dla mnie ważne
20 lis 14:35
jc: Napisałeś samą macierz, więc dopisałem niewiadome x,y,z,u.
Takiej macierzy
1 2 1 0 | 0
0 0 0 1 | 1
odpowiada układ równań
x+2y+z=0
u=1
Pozostaje opisać zbiór rozwiązań pierwszego równania:
x+2y+z=0
Możesz tak pozostawić, a możesz też napisać, że y i z są dowolnymi
liczbami, a x = −2y−2z.
Oczywiście zamiast y,z możesz wybrać x,y lub x,z.
20 lis 15:01
Kay: Rozumiem!

dziękuję bardzo za odpowiedź
20 lis 15:15